Spectacol total în lupta pentru titlurile mondiale la motocross pe TCS Racing Park

Data publicarii:

Patriks Cirulis la clasa 65cmc, Dani Heiting la clasa 85cmc și Mathys Valin la clasa 125cmc sunt campionii mondiali de pe TCS Racing Park în 2023. Italia câștigă Cupa Națiunilor, iar piloții români Zoltan Ordog și Daniel Marian au terminat în top 40 la clasele 125cmc și 65cmc.

Cei mai rapizi 40 de piloți la clasele 65cmc, 85cmc și 125cmc, după calificările desfășurate sâmbătă pe TCS Racing Park, s-au luptat duminică pentru titlurile mondiale la juniori. Ultima zi a Campionatului Mondial de Motocross pentru Juniori a început cu o demonstrație a formației de acrobație Iacārii Acrobați care a făcut spectacol pe cerul de deasupra circuitului TCS Racing Park.

După intonarea imnului României și a discursurilor oficialilor competiției, a venit rândul piloților de la cele trei clase să intre pe circuit în lupta pentru coroana mondială. La clasa mezină Patriks Cirulis s-a impus în ambele manșe și a adus Letoniei primul său titlu mondial la clasa 65cmc.  La 10 ani, Cirulis este cel mai tânăr sportiv din această țară care obține un titlu la juniori, podiumul clasei fiind completat de americanul Easton Graves și italianul Francesco Assini.

Daniel Marian, singurul român care a trecut de calificări la clasa 65cmc, s-a clasat pe locul 35 după cele două manșe. “Sunt foarte bucuros că am putut participa la un Campionat Mondial în România. Mi-a plăcut foarte mult și chiar dacă am și căzut asta m-a ambiționat și mai tare. Sunt foarte motivat să merg mai departe și să încerc să ajung în primii 10”, a spus Daniel Marian.

La clasa 85cmc, lupta pentru titlu a fost o afacere între piloții din Țările de Jos și Belgia. Olandezul Dani Heiting a ieșit campion, podiumul fiind completat de belgianul Jarne Bervoets, fiul lui Marnicq Bervoets (de trei ori vicecampion mondial în perioada 1990 – 2004), și de olandezul Dean Gregoire.

La clasa 125cmc, Franța și-a trecut în cont primul titlu mondial de juniori din 2015 încoace, Mathys Valin învingând-ul pe letonul Janis Martins Reisulis. Italianul Simone Mancini a prins podiumul după un duel fantastic în ultimul tur cu Nicola Salvini și australianul Jake Cannon. Acesta e primul titlu pentru Franța de la reușita lui Maxime Renaux in 2015, care ulterior a devenit campion mondial MX2 (2021) și anul trecut a terminat in Top 4 in sezonul său de debut la clasa regină a Mondialului de seniori, MXGP.

La clasa 125cmc, Zoltan Ordog a căzut în prima manșă, dar a terminat pe locul 26 în manșa secundă și a încheiat competiția pe locul 30 la general. “A fost un weekend foarte greu și neobișnuit pentru mine. Mă bucur foarte tare pentru că am putut participa în această cursă, aici pe teren propriu. Din păcate am căzut în prima manșă și am pierdut cel puțin două minute pentru că nu am reușit să pornesc motocicleta. Am revenit greșit pe circuit și de aceea am fost descalificat. În manșa a doua am avut un start mai bun și am terminat pe locul 26. A fost mult mai bine în final și a fost o experență incredibilă”, a spus Zoltan Ordog.

În Cupa Națiunilor, în care punctează doar pilotul clasat cel mai bine pentru fiecare țară în fiecare dintre clase, Italia a avut cel mai bun rezultat, fiind urmată de echipa Țărilor de Jos și de ceea a Franței, care a terminat în premieră pe podiumul Cupei Națiunilor. Echipa Statelor Unite, campioana de anul trecut, a avut un singur pilot pe podium, la clasa 65cmc, și nu a terminat în top 3 în clasamentul pe națiuni.

“Au fost câteva luni intense în care am pregătit această etapă, dar cea mai mare satisfacție a fost când am văzut numărul mare de participanți și mai ales cât de mult au apreciat aceștia cum a fost organizat totul. A fost un eveniment de succes și cred că putem să visăm la mai mult acum. Sunt mândru că am reușit să organizăm un Campionat Mondial în România și pentru acest lucru aș vrea să le mulțumesc încă o dată tuturor partenerilor noștri, autorităților naționale și locale care s-au implicat și ne-au susținut pentru a organiza un eveniment de succes”, a spus și Ciprian Popescu, organizator și reprezentantul clubului Dual Racing Team.

Campionatul Mondial de Motocross pentru Juniori a fost rampa de lansare pentru unele dintre cele mai mari nume din sport și este văzută ca o competiție care scoate la lumină cei mai buni juniori din lume și îi aduce în atenția echipelor de uzină care recrurează talente pentru competițiile de seniori.

“Sunt foarte mândru că am adus Campionatul Mondial de Motocross pentru Juniori în România, Cred că a fost o oportunitate unică pentru sportivii români să se întreacă cu cei mai buni din lume și să acumuleze experiență într-o competiție de top. Îmi doresc acum să atragem cât mai mulți copii spre acest sport pentru că avem aici bază sportivă care este dotată la standarde internaționale și putem crește viitori campioni”, a spus Adrian Răduță, organizator și reprezentantul clubului Top Cross TCS. 

Organizarea Campionatului Mondial de Motocross pentru Juniori pe TCS Racing Park a fost acordată de Federația Internațională de Motociclism (FIM) și Infront Moto Racing, promotorul competiției, cluburilor Top Cross TCS și Dual Racing Team. Evenimentul programat în perioada 7 – 9 iulie, pe circuitul TCS Racing Park, se desfășoară sub egida Federației Române de Motociclism și este susținut de Agentia Națională pentru Sporti. Sponsorii evenimentului sunt Alro Slatina, Trivas, ATH Moto, Husqvarna, Best Tools, Vodafone, Aic Trucks, Paste Băneasa, OMV România, Vitamin Aqua, Promenada Mall și Asociația pentru Tineret și Evoluție.

Parteneri media: Euromedia, Rock FM, PHOENIX MEDIA, Pro TV, Universal Solution, Look Outdoor, Strategic United Media, BlitzTV.

Share:

Aboneaza-te la newsletter

Populare

Citeste mai mult
Related

Electronic Arts lanseaza primul Deep Dive al EA SPORTS WRC

Electronic Arts anunță azi primul Deep Dive al EA...

Charles Leclerc te provoacă să-i bați timpul de la Monza în jocul F1 23

Un nou "Pro Challenge" este aici si le ofera...

Jocul EA SPORTS WRC se va lansa pe 3 noiembrie

Electronic Arts Inc. a prezentat trailerul oficial pentru EA...

“Silly season” sau între zvonistică şi palpabil pe piața transferurilor

De peste trei decenii perioada iulie-august-septembrie s-a ales cu...

Enzo Ferrari. Partea a II-a:Instituţia, 1947-1988

“Avem trei instituţii în Italia: Papa, Ferrari şi Mafia....

Enzo Ferrari. Omul şi mitul. Partea I: Cursele ca o afacere

Un domn uşor rubicond, cu un aer distins în...

Secretul superiorității Red Bull 

12 GP-uri s-au desfăşurat până acum în 2023. Şi...

Trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la  Transylvania Classic 2023

Cele 77 de echipaje înscrise la Transylvania Classic, un...