Red Bull Ford nu va avea statut de motorist debutant. Victorie Ferrari și Mercedes?

Data publicarii:

Parteneriatul dintre Red Bull și Ford începe din 2026. Dar s-a stabilit deja că Red Bull Ford nu va avea statut de motorist debutant.

După ce s-a făcut mare tam-tam atât legat de potențialul noului parteneriat dintre Red Bull şi Ford cât mai ales pe tema acordării sau neacordării  statutului de debutant acestui “nou” furnizor de unități propulsoare, situația a rămas ca într-o veche reclamă românească excesiv reluată şi parodiată : “Rămâne cum am stabilit!”.  

Scriam într-un articol publicat la sfârşitul lunii noiembrie 2022 că Ferrari nu dorea atunci să semneze acordul de principiu prin care partcipa în calitate de motorist şi din 2026. Echipa italiană nu agrează abordarea Red Bull şi faptul că FIA acceptă ceea ce pentru Ferrari pare de neacceptat, prețul maxim plătit de o echipă client pentru furnizarea de PU pentru un sezon, taxa de înscriere/participare ca producător de unități propulsoare.

Dincolo de faptul că Scuderia se temea că Federația nu va putea controla într-un mod realist respectarea limitei bugetare pentru noii veniți , echipa fondată de Enzo Ferrari considera că statutul de nou venit oferit celor de la Red Bull Powertrains nu poate fi acceptat. Asta pentru că RBPT colaborează în continuare cu Honda, iar monocilindrul la care a început lucrul la începutul anului 2022 încorporează soluții de la actualul V6 japonez.

Mai mult, partea electrică a unității ce propulsează monoposturile austriece este fabricată integral la Milton Keynes (V6-ul se produce la Sakura). FIA a transmis atunci celorlalte echipe că proiectul RBPT îndeplineşte criteriile cerute în proporție de 90% conform surselor auto motor und sport. Asta îi făcea eligibili pe cei de la RBPT să poată utiliza 90% din bonusul primit de noii veniți: 10 milioane $ pentru 2023 şi 2024 şi 5 milioane $ pentru 2025. Cee ce s-ar traduce printr-un plus de 22.5 milioane $ față de Ferrari, Mercedes şi Renault pentru următorii trei ani.

Red Bull a cerut şi timp suplimentar pe banc, dar toți ceilalți trei s-au împotrivit din start. S-a spus atunci că Scuderia dorea ca rivalii austrieci să prezinte clar ce se va întâmpla în relația acestora cu Honda începând cu 2026, cerând ca RBPT să nu poată colabora cu un alt producător de PU din 2026. Dacă această cerință este acceptată, atunci Scuderia este dispusă să accepte statutul de nou venit al RBPT (în procentul de 90%). Dacă aceste lămuriri cerute nu primesc un răspuns, iar Red Bull nu e împiedicată să colaboreze cu Honda (sau alt motorist), atunci Ferrari amenința că se va folosi de dreptul de veto şi va bloca totul, ajungându-se într-un impas.

Pentru a da greutate suplimentară celor solicitate, John Elkann şi Benedetto Vigna s-au implicat în discuții direct, după ce Mattia Binotto a refuzat să semneze acel acord şi a prezentat clarificările dorite prezentate de noi mai sus.

După înlocuirea lui Binotto cu Frederic Vasseur, Scuderia a semnat în sfârşit acordul amintit. Reprezentanții echipei italiene ar fi ieşit cu zâmbetele pe buze după întâlnirea cu cei ai FIA , deoarece au obținut toate clarificările cerute, în timp ce Red Bull nu primea statutul de motorist debutant. Informația aceasta a venit pe filiera versiunii italiene a site-ului motorsport.com, sub semnătura lui Franco Nugnes, devenit notoriu pentru nenumăratele speculații vehiculate din care o bună parte nu s-a confirmat. Apele s-au mai limpezit de atunci şi avem acum o imagine mai clară a celor petrecute.

La scurt timp după ce Ferrari a semnat acordul ce îi permite să participe ca motorist din 2026, Red Bull a anunțat parteneriatul cu Ford. Am dedicat spațiu amplu semnării acestui parteneriat şi consecințelor sale într-un podcast special urmat de două articole.

Acum putem preciza suplimentar că FIA a transmis tuturor celor 6 furnizori de PU pentru 2026-2030 că entitatea Red Bull Ford nu va beneficia de un statut de debutant, doar Audi benficiind de asta. Totuşi există suficiente facilități suplimentare de care se va bucura parteneriatul asutriaco-american în raport cu Ferrari, Mercedes, Honda şi Renault. Pe scurt, FIA consideră că Red Bull Ford acoperă 90% din criteriile de eligibiltate. Ce înseamnă asta?

Regulamentul 2026 conține mai multe apendice. Apendicele 5 permite FIA să acorde unui motorist “statut parțial de nou fabricant(producător)”, iar asta “va da naștere la o reducere a drepturilor suplimentare acordate noilor producători de PU prin reglementările tehnice, sportive și financiare”. Acordarea statutului ține cont de criteriile pe care acesta trebuie să le îndeplinească.

Criteriile sunt grupate în 3 categorii, fiecare deținând un procent: 1. Motor cu combustie internă ( 50%); infrastructură (40%); ERS (10%). După analiza efectuată, membrii federației însărcinați cu asta au considerat că în ce priveşte categoria ERS, Red Bull Ford nu este eligibil. La această evaluare s-a ținut cont de “experiența anterioară a producătorului de PU în privința sistemului ERS folosit în Formula 1 și deținerea potențială a unui drept recent de proprietate intelectuală într-un procent semnificativ”.

Faptul că Red Bull Power Trains asamblează partea electrică a unității lor propulsoare ( incluzând aici inovatoarele baterii debutate de Honda în 2021 precum şi softul aferent ce controlează funcționarea întregului ERS) a cântărit decisiv. Astfel că  Red Bull Ford a primit numai statut parțial, putând utiliza 90% din bonusul bugetar explicat mai sus. Adică 22.5 milioane $ în plus față de Ferrari, dar cu 2.5 milioane mai puțin ca Audi.

Ajungem acum la reglementările  tehnice şi sportive, în speță timpul alocat pentru teste dyno. Avem şi aici aceleaşi 3 categorii, dar cu o reprezentare diferită. Motor Otto: 50%, infrastructură 20%, ERS 30%. Ca şi în privința Regulamentului financiar, Red Bull Ford nu îndeplineşte condițiile privind ERS-ul. Dar acum vine surpriza: regulamentul prevede că un nou producător pentru a primi acest statut de debutant trebuie să îndeplinească un barem de 50%. Iar Red Bull Ford sare de acesta, situându-se la 70%.

Mai este un criteriu bugetar care nu este deplin lămurit. Regulamentul prevede că un producător ce primeşte statut de debutant beneficiază de un plus de 15 milioane $ drept cheltuieli de capital. Acestea sunt cheltuielile care se fac pentru inițierea beneficiului economic actual, precum și viitor. Este o investiție pe termen lung făcută de entitate, în numele activelor, pentru a crea câștig financiar pentru anii următori. Inițial s-a crezut că şi aici RBPT poate cheltui 90% din respective sumă, adică 13.5 milioane $. Dar nu este deloc clar acum şi este posibil ca situația să nu fie deloc lămurită.

Deocamdată ştim că Elkann şi Vigna, cu suport de la Mercedes de data asta, au încercat să-şi impună punctual de vedere şi au obținut anumite beneficii. Până la o lămurire completă, în acest moment pare că au obținut exact ce obținuse şi Mattia Binotto în octombrie 2022… Cam ca în reclama citată în debutul articolului.

Dacă vrei să vezi ce fac și rivalii de la Ferrari, urmărește și episodul 8 al podcastului #MOTORSPORTcast din 2023 în care am discutat despre lansarea oficială a monpostului SF-23.

Valentin Raducan
La un deceniu de la publicarea primului său articol de profil, Valentin s-a evidenţiat ca fiind cel mai fin analist al F1 şi probabil cel mai bine informat cȃnd vine vorba de istoria acestui sport şi a curselor de Grand Prix. Licenţiat în istorie şi drept, şi-a format astfel un stil analitic foarte plastic, cu rădăcini care coboară pȃnă la Sammy Davis Jr., Giovanni Canestrini, Rodney Walkerley, Denis Jenkinson şi de ce nu, al nostru Jenny Dumitrescu. Pentru el există patru vȃrste ale evoluţiei GP Racing-ului, fiecare exemplificată de etalonul acesteia în mȃnuirea volanului : Georges Boillot, Bernd Rosemeyer, Jim Clark, Michael Schumacher.

Share:

Aboneaza-te la newsletter

Populare

Citeste mai mult
Related

Electronic Arts lanseaza primul Deep Dive al EA SPORTS WRC

Electronic Arts anunță azi primul Deep Dive al EA...

Charles Leclerc te provoacă să-i bați timpul de la Monza în jocul F1 23

Un nou "Pro Challenge" este aici si le ofera...

Jocul EA SPORTS WRC se va lansa pe 3 noiembrie

Electronic Arts Inc. a prezentat trailerul oficial pentru EA...

“Silly season” sau între zvonistică şi palpabil pe piața transferurilor

De peste trei decenii perioada iulie-august-septembrie s-a ales cu...

Enzo Ferrari. Partea a II-a:Instituţia, 1947-1988

“Avem trei instituţii în Italia: Papa, Ferrari şi Mafia....

Enzo Ferrari. Omul şi mitul. Partea I: Cursele ca o afacere

Un domn uşor rubicond, cu un aer distins în...

Secretul superiorității Red Bull 

12 GP-uri s-au desfăşurat până acum în 2023. Şi...

Trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la  Transylvania Classic 2023

Cele 77 de echipaje înscrise la Transylvania Classic, un...