Documentul oficial al FIA emis imediat după week-end-ul japonez statua laconic, printre altele: “S-a considerat că Red Bull a încălcat Regulamentul financiar atât din vedere procedural cât şi printr-o depăşire minoră a cheltuielilor permise”.
Că echipa austriacă a procedat aşa se ştia dinainte de GP-ul de la Singapore, aşa cum declarațiile mai multor sefi de echipe o demonstrează. Se aştepta numai confirmarea oficială din partea FIA.
Pentru început să lămurim ce reprezintă termenul “depăşire minoră”. Regulamentul adoptat inițial în noiembrie 2019 şi uşor adaptat la realitățile Covid şi post-Covid prevede că un raport anual asupra costurilor trebuie întocmit și trimis de echipe către FIA până în luna martie a anului următor.

Independent de cifrele oferite de echipe, va exista ceea ce a fost numit Cost Cap Administration, ce în esență este o comisie format din experți financiari de talie mondială ce va analiza separat modul în care s-au cheltuit banii și câți bani s-au cheltuit în realitate.
Au fost individualizate 3 tipuri de încălcare a regulamentului:
- Cea mai ușoară-o echipă trimite raportul privind cheltuielile prea târziu, sau trimite un raport ușor eronat;
- O echipă depășește cu până la 5 % limita impusă de regulament.
- Depăsirea cu peste 5% a limitei impuse.
În funcție de gravitatea faptei, sunt trei clase de sancțiuni:
- Sancțiuni financiare, în speță amenzi. Dimensiunea acestei sancțiuni va fi stabilită în funcție de fiecare caz în parte;
- O penalizare sportivă: de la avertisment la anularea punctelor din calasamentul piloților/constructorilor, o interdicție de a lua startul într-un anumit număr de GP-uri, limitari în privința testelor (atât CFD cât și pe pistă), o impunere a unei limite mai reduse decât standardul de 145 milioane, sau o combinație între acestea;
- O penalizare sportivă severă ce poate însemna chiar excluderea din Campionatul Mondial de F1.
Fapta săvârşită de echipa austriacă intră în categoria a doua, fiindu-i “repartizată” seria de pedepse din clasa a doua de sancțiuni. În esență Red Bull a depăşit cu mai puțin de 5% limita de buget impusă pentru 2021. Această limită a fost stabilită la 145 milioane $ pentru sezonul respectiv. La această sumă se adaugă sumele suplimentare permise pentru GP-ul suplimentar (nr.22) şi pentru cele trei curse de sprint. Totalul permis pentru 2021: 148.6milioane $.
5% din această sumă inseamnă 7.43 milione $, o sumă imensă raportată la cât se investeşte in epoca actuală în componente noi. Dar despre asta puțin mai jos, mai ales că Red Bull se pare că nu s-a apropiat de 5%, ci mai degrabă s-a dus cu circa 1.5% peste limită.

Acum 3 ani în timpul Marelui Premiu al USA de la Austin au fost lansate cele trei noi Regulamente ce inițial eurau programate să intre în vigoare în 2021. Vorbind atunci despre partea finaciară Ross Brawn preciza clar: “Înainte aveam un soi de restricție a resurselor folosite ce era de fapt un gentlemen’s agreement între echipe. Cum nu prea mai există gentlemen prin paddock, nimeni nu l-a respectat şi s-a dovedit un eşec. Dar ce am instituit acum are dinți şi muşcă. Deci dacă încalci în mod fraudulos Regulamentul financiar, pierzi campionatul. Consecințele vor fi grave dacă echipele încalcă acest Regulament.”
Punctele în jurul cărora se discută acum şi asupra cărora echipele cer lămuriri suplimentare sunt următoarele:
1.Cum a efectuat echipa calculele contabile încât suma rezultată a fost sub pragul de 148.6 milioane? Oare cei care le-au făcut intenționat au utilizat un sistem voit greşit, “fraudând” Regulamentul? Oare la asta se referă “încălcarea din punct de vedere procedural”? Sau e ceva mai grav?
2. Ce sancțiune va aplica forul mondial?
Cu privire la punctul 2 toate celelalte echipe sunt unite în opinia lor: Red Bull trebuie penalizată drastic şi nu cu o simplă amendă. Pentru că dacă s-ar petrece aşa, s-ar crea un precedent periculos şi toate echipele ar proceda în acelaşi fel de acum încolo, amendarea cu o sumă, să zicem reprezentând dublul sumei cu care a fost depăşită limita bugetară, fiind un chilipir nu doar pentru Ferrari şi Mercedes, ci şi pentru Alpine, McLaren, Aston Martin şamd.
Totuşi dacă Mercedes face lobby cât poate pentru aplicarea unei pedepse care să vizeze participarea în sezonul 2021-în speță deducerea unui număr de puncte din ambele clasamente (Hamilton devenind campion astfel), Ferrari (şi Alpine sau McLaren printre alții) ar dori ca sancțiunile să se aplice pentru sezonul ce va urma-în speță reducerea bugetului disponibil cu dublul sumei cu care s-a depăşit limita bugetară în 2021, reducerea numărului de ore în tunel sau CFD.
După eşecurile mergând spre penibil de la Monza şi Suzuka plus finalul dubios de la Abu Dhabi 2021, FIA este sub presiune, iar Liberty nu se simte confortabil-cu toate câştigurile colosale obținute. Aşa că acum e ocazia aşteptată pe “a-şi spăla pacatele”.
Deocamdată FIA nu a prezentat oficial suma cu care Red Bull a depăşit limita. Dar informațiile din paddock ar converge către 2milioane $. Ce înseamnă 2 milioane? Fabricarea unei podele noi costă 300.000$, a unei aripi față 100.000$, iar a aripii spate 65.000 $. Ca o comparație, Mercedes a cheltuit pe fabricarea tuturor upgrade-urilor pentru 2022 (fără cercetare, CFD, tunel aero) 4 milioane $, iar Ferrari 3.5 milioane $. Grosso modo se considera că 1milion $ aduce un beneficiu de puțin peste 0.1s/tur, iar cu 2 milioane câştigi aproape un sfert de secundă.
La ecarturile minore din 2021 asta înseamna diferența dintre agonie şi extaz. Lewis Hamilton, cel mai afectat om după deznodământul din 2021 a declarat la Suzuka : “Dacă am fi procedat la fel, săream şi noi calul cu 300.000 şi produceam o podea nouă care să ne asigure succesul”.
Toate echipele au fost nevoite să concedieze personal, Mercedes spre exemplu a disponibilizat 40 de persoane, Ferrari 50. Red Bull susține că a concediat 90 de oameni. Doar că e un asterisc aici. Cei mai mulți dintre cei 90 au fost transferați la Red Bull Powertrains. Iar în privința unităților propulsoare nu exista limită bugetară în 2021.
Ca o paranteză, Red Bull nu doar că a început sezonul 2021 cu cel mai rapid monopost, dar a fost echipa care a adus cele mai multe upgrade-uri, ultimele venind chiar în penultima cursă din sezon. Deocamdată echipa austriacă nu şi-a recunoscut vina. Se apreciază că dacă va avea o atitudine cooperantă, pedeapsa va fi ceva mai puțin drastică, dar dacă va continua să insiste pe nevinovăție sau pe faptul că încălcarea s-a făcut din culpă, fiind ceva accidental, atunci pedeapsa ar putea fi aşa cum îşi doresc celelalte echipe. Pentru că dacă pedeapsa va fi una moderată/nesemnificativă, constând într-o amendă, precedentul creat va face ca toate echipele să-şi ajusteze bugetul în consecință şi noul Regulament se va dovedi astfel un eşec răsunător.

Unul dintre cei mai tranşanți în afirmații a fost Frederic Vasseur, directorul Alfa-Romeo: “Din punctul meu de vedere, poate şi pentru că noi suntem o echipă mică, Regulamentul financiar a fost cea mai importantă mişcare din F1 din ultimii 20 ani. Şi nu trebuie să punem în pericol asta printr-o lipsă de hotărâre. Dacă acesta este sfârşitul limitării costurilor, nu va fi chiar sfârşitul F1, dar va fi pe aproape. Trebuie luate măsuri serioase.”
Legat de punctul 1 prezentat mai sus există cel puțin o altă controversă. Regulamentul prevede că salariile celor mai bine plătiți 3 angajați nu intră în această limită. Curios, Adrian Newey nu este printre ei, dar nici Helmut Marko. Marele inginer britanic are un contract de consultant complicat , despre care nu cunoaşte prea multă lume detalii. Acesta este un fapt contestat de Mercedes în primul rând, care considera că prin acest artificiu Red Bull a fentat încă o dată regulile.
Cât timp va dura până se va lua o decizie? Conform mai multor surse consultate de auto motor und sport, s-ar putea să avem verdictul chiar la finalul acestui sezon. Trecem în tabăra Red Bull. Dacă penalizarea va fi considerată severă, mai mult ca sigur ea va fi contestată în instanță. Mai ales că şefii echipei susțin la unison că dacă s-a depăşit marginal bugetul, nu a fost pentru a produce componente noi, ci pentru catering. Iar până la epuizarea căilor de atac şi pronunțarea unei hotărâri definitive s-ar putea să treacă poate şi un an.
FIA pare a fi acum între ciocan şi nicovală după multiplele dovezi de incompetență. Mai mulți conducători de echipe susțin fără echivoc că sub Jean Todt şi Ross Brawn aşa ceva nu s-ar fi petrecut. Revenim astfel la afirmațiile lui Brawn de la inceputul articolului. Va proceda Federația în consecință, sau se va complace în a crea controverse cum a făcut-o de un an încoace?