Oficial, Red Bull şi-a atins scopurile în prima sesiune de teste din 2022, piloţii fiind mulţumiţi de ce au primit pe mȃnă. Aproape oficial, Helmut Marko recunoaşte şi o problemă apărută din cauza Regulamentului (tehnic şi fianciar).
Analizȃnd la cererea presei germane evoluţia din teste a echipelor, fostul învingător de la Targa Florio, s-a arătat convins că maşina concepută sub bagheta lui Adrian Newey este cea mai rapidă, dar diferenţele dintre Red Bull RB18, Mercedes W13 şi Ferrari F1-75 sunt mici, sub 0,3 secunde între cea mai iute şi cea mai lentă.
“Prima noastră analiză indică faptul că suntem în frunte, dar Ferrari s-a alăturat nouă şi Mercedes în fruntea ierarhiei…Ba s-ar părea că în materie de putere Ferrari ar fi chiar în faţă”, a subliniat Marko. “Sunt pe deplin convins că am rulat cu mai multă benzină ca alţii, a continuat el, deci cred că nu suntem inferiori Mercedes şi ne găsim acum puţin în faţa Ferrari.”
Totuşi, a recunoscut că monopostul se confruntă cu o problemă: “Avem ceva slăbiciuni, dar acestea vor fi rezolvate printr-un efort tehnic susţinut. Singura problemă cu care ne confruntăm este greutatea. Dar pȃnă la urmă, toate echipele au problema asta. Cu o excepţie. Este un lucru bun că limita a fost crescută, dar eu cred că mai sunt lucruri de pus la punct în ce priveşte acest aspect pȃnă la începutul sezonului.”
Ca şi în alte ocazii, austriacul sugerează în presă că există anumite lucruri care se dezbat acum în spatele cortinei pe plan tehnic şi financiar.
Din informaţiile colectate pȃnă acum ştim că unicul monopost ce vine sub pragul de 795kg este Alfa-Romeo C42. Întȃmplător, acesta este şi cel mai scurt dintre toate, cu un ampatament de 3510mm. Nu foarte departe se situează McLaren MCL36, una din puţinele ce coboară sub 800 kg. La capătul celălalt al scalei-Red Bull RB18, maşina ce trage cel mai greu la cȃntar, învȃrtindu-se în jurul a 805 kg. Conform estimărilor mai multor personaje importante ce au discutat cu Michael Schmidt, se pare că 6 sau 7 maşini sunt grupate în intervalul 800-805 kg.
Echipa lui Adrian Newey a ales calea lungimii maxime a ampatamentlui permisă de regulament, 3600 mm. Asta pentru că beneficiile aerodinamice ce ţin de alimentarea canalelor venturi şi ataşarea fluxului de aer de sidepoduri ar bate surplusul de 10kg. Am mai spus-o, la Barcelona, sub formula precedentă (masă minimă 752kg) 10 kg echivalau cu 0.35s/tur.
Acum pierderea de timp cauzată de o masă suplimentară de 10kg e doar puţin peste 0.3s/tur. Indiciile ar converge în acest punct către faptul că plusul de performanţă aero dat de abordarea Red Bull este mai mic decȃt a indicat-o simulatorul. Aşa că echipa austriacă a decis să rezolve problema în alt mod: a solicitat FIA creşterea masei minime permise de la 795 kg la 805 kg.
Cererea formulată se baza şi pe faptul că alte 8 echipe sunt într-o situaţie asemănătoare. Federaţia a solicitat opiniile celorlalţi concurenţi. Cu o majoritate zdrobitoare (dar nu în unanimitate), aceştia au votat împotrivă. Atunci reprezentanţii Red Bull “şi-au redus pretenţiile: 800 kg ar fi un prag mai realist. Pentru început FIA a fost în principiu de acord cu creşterea masei, dar fără depăşirea pragului pishologic de 800kg (motive de imagine), acceptȃnd o masă minimă de 799 kg. Din nou, majoritatea echipelor nu au fost de acord cu asta.
Luptȃnd şi pe alte căi, Red Bull a insistat atunci pe suplimentarea bugetului pe 2022, incluzȃnd un bonus de 2.65 milioane $ pentru cele 3 curse de sprint programate la Imola, Red Bull Ring şi Interlagos. Această solicitare a primit sprijinul mai multor echipe, printre care Mercedes şi Ferrari.
Motivarea: pentru a scădea masa monoposturilor se pot utiliza materiale exotice mai uşoare, dar costul acestora este mai ridicat, iar în condiţiile unui buget limitat la 140 milioane $ pe sezon asta ar conduce la o dezvoltare mult mai redusă a monoposturilor de-a lungul unui sezon.
Red Bull a fost echipa care a aruncat în luptă cȃt mai multe upgrade-uri în 2021, la acestea lucrȃndu-se pȃnă la începutul perioadei “arabe” ce a început în Qatar. Cum pentru asta s-au alocat sume mai importante din buget, echipa a fost nevoită să facă anumite compromisuri în privinţa materialelor folosite la construcţia noului RB18.
Conceptul a rămas extrem, dar compoziţia materialelor utilizate nu a putut fi una extremă.
Pentru testele programate între 10-12 martie la Sakhir, atȃt Red Bull cȃt şi Mercedes vor aduce importante upgrade-uri conform mai multor surse. Dacă acestea sunt orientate şi spre o cură de slăbire, e imposibil de spus.