În 2021 am avut 10 echipe în lupta pentru un loc cât mai bun în clasamentul constructorilor din Formula 1. Este momentul să analizăm performanțele acestora în funcție de poziția ocupată la finalul sezonului trecut, iar McLaren Formula 1 Team s-a clasat pe poziția a 7-a cu 77 puncte.
Nicio echipă nu a fost atȃt de puternic lovită de schimbările regulamentare pentru 2021 vizȃnd podeaua şi strake-urile difuzorului. Practic un Mercedes W10 ce a preluat suspensia spate de pe W11 la Nurburgring 2020, Racing Point RP20 a fost o maşină redutabilă. Urmaşul său, botezat AMR21 odată cu metamorfozarea echipei în Aston Martin a fost în cele mai bune cazuri un monopost de locurile 8-10. Per ansamblu, doar a şaptea cea mai rapidă maşina a sezonului. De unde acest picaj subit de la un an la altul?

Era de aşteptat că un concept low rake să fie lovit mai drastic de limitarea dimensiunilor acelor extensii de pe conductele spate şi tăierea strake-urilor difuzorului. Avȃnd o gardă la sol spate mai mică faţă de un high rake, comunicarea dintre acele extensii/aripioare şi difuzor a fost îngreunată, acesta din urmă sigilȃndu-se mai greu şi avȃnd tendinţa de blocare.
De asemenea, decuparea podelei a redus suprafaţa acesteia, o maşină low rake compensȃnd în ce priveşte volumul de aer de sub ea prin suprafaţa mai mare a podelei (ampatamentul este mai lung). Un jeton a fost cheltuit pentru modificarea părţii frontale a şasiului-era necesară pentru a deschide un “drum” mai spaţios pentru curentul de aer ce se duce spre gurile din sidepoduri.
Evoluţia problematică din testele de la Bahrain nu a ajutat deloc, echipa avȃnd nevoie de cȃteva etape pentru a înţelege mai bine cum funcţionează monopostul lor şi care sunt punctele nevralgice. Mercedes W12 este celălalt concept low rake al platoului, dar Aston nu are nici jumătate din resursele, tehnologia şi experienţa celei mai puternice echipe din F1 modernă.
W12 s-a dovedit cel mai iute monopost în 2021(la mustaţă în faţa RB16B), AMR21 a fost în medie la 1s distanţă de “fratele” mai îndepărtat. La fel de important, Ferrari cu care spera să lupte în 2021 a fost la jumătate de secundă mai în faţă. “Am pierdut între 1.5s şi 2s datorită regulamentului şi am recuperat mai puţin de jumătate” spunea apasat Andy Green.
Pe pistele pe care gripul mecanic are un impact major şi în special pe cele rear limited, Aston a rulat mai mult decȃt respectabil (vezi Monaco şi Baku pentru început), limitele fiind vizibile la parcurgerea virajelor de mare viteză. Încercarea de a compensa pierderea de downforce prin diferite apendice aero nu a ajutat pe partea de eficienţa aero.
Aripile spate de dimensiuni respectabile forţate de acelaşi deficit de apăsare au adȃncit deficitul pe liniile drepte ce nu a a putut fi compensate de drag-ul inerent mai redus al unui concept low rake şi nici de forţa propulsorului. Cu toate că PU Mercedes M12 a fost din nou etalon, cel puţin după accesarea mapării Strat Mode 4 începȃnd cu Spa.
Sebastian Vettel ar fi trecut primul linia de sosire la Hungaroring (din nou un circuit fără viraje de viteză ridicată) dacă nu era acel pitstop lung prin care îl pacălise pe Ocon, avȃnd evoluţii foarte solide şi la Monaco şi în Azerbaidjan unde a demonstrat că racecraftul şi inteligenţa de cursă sunt încă acolo.
Lance Stroll a venit aproape pe acelaşi palier cu germanul ca viteză pe un tur de multe ori, dar avȃnd în vedere limitările maşinii şi faptul bine ştiut de acum că se încălzeşte mai greu într-un week-end, evoluţia sa per ansamblu a fost sub a cvadruplului campion mondial.