În 2021 am avut 10 echipe în lupta pentru un loc cât mai bun în clasamentul constructorilor din Formula 1. Este momentul să analizăm performanțele acestora în funcție de poziția ocupată la finalul sezonului trecut, iar Alpha Tauri s-a clasat pe poziția a 5-a cu 155 puncte.
Monopostul AT02 a fost în nu mai puţin de 16 ocazii în top 6 pe grilă, disputȃnd (prin Pierre Gasly) supremaţia Ferrari şi McLaren în lupta pentru “best of the rest” în spatele duo-ului Mercedes-Red Bull. Media pe un tur este identică cu cea a McLaren (1’20”144) şi la numai 9 sutimi de Ferrari (1’20’052), fapt remarcabil pentru o echipă cu resurse aşa moderate.
Totuşi, de prea multe ori rezultatul din calificări nu s-a oglindit în cursa de a doua zi, maşina italiană cazȃnd în pluton datorită unei multitudini de factori, de la set-up la execuţie operaţională şi ghnion aferent. Ca şi în cazul altor echipe, modul de funcţionare al sensibilelor Pirelli nu a fost descifrat de fiecare dată, iar în unele GP-uri orientarea prea extremă a set-up-ului către obţinerea unui rezultat cȃt mai bun în calificări a dus maşina în ţara nimănui în regim de cursă.
Deşi putea prelua puntea spate a lui RB16 fără a cheltui vreun jeton, echipa de ingineri a lui Jody Eggington a ales să nu o facă. În schimb s-au consumat cele 2 jetoane permise pe modificări la puntea faţă : nas, suspensie, structură de rezistenţă şi componente al direcţiei. De la sora mai mare şi bogată a fost preluată caseta de direcţie montată în spatele punţii faţă precum şi componentele interne ale suspensiei.
Nasul s-a subţiat, dar a rămas o idée mai lat ca la iniţiatoarea trendului Mercedes,, încercȃndu-se un compromis aero între cele două abordări ale acestui aspect. Calculele au indicat că astfel se vor obţine cele mai mari cȃştiguri ca viteză pură, în acelaşi timp lărgindu-se şi fereastra aero corectă de funcţionare, astfel încȃt AT02 să ruleze convingător pe piste cu configuraţii diferite.
Dacă s-ar fi preluat spatele RB16 ar fi rezultat un dezechilibru aero dar şi în privinţa balansului, AT01 avȃnd deja un spate bine plantat ce oferea un grip mecanic convingător. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că monopostul a fost conceput şi testat iniţial în vechiul tunel de vȃnt de la Bicester, pentru ca de la începutul lui ianuarie 2021 echipa să se poată folosi de mai modernul tunel de Bedford ce permite utilizarea unor machete de 60% (la Bicester doar 50%).
Este o facilitate pe care o împarte cu Red Bull. Acest pas înainte a permis o dezvoltare omogenă a maşinii, micile update-uri livrate lucrȃnd mai mult decȃt rezonabil. Iar în privinţa noilor reguli din 2022 lucrul cu o machetă de 60% nu poate fi decȃt un progres.
Honda a avut partea sa important în evoluţia Alpha Tauri, noul PU aducȃnd nu doar un plus de putere ( la egalitate cu Mercedes sau chiar cu 4-5CP peste între Baku şi Silverstone) ci şi avantaje notabile în privinţa împachetării, fiind mai compact, iar auxiliarele de dimensiuni mai mici. Asta a facilitate conceperea unui spate mai îngust al monopostului.

Pierre Gasly şi-a creat o poziţie foarte solidă în cadrul echipei ce acum se învȃrte în jurul său, tratȃndu-l ca pe un veritabil lider. Ca întotdeauna o astfel de abordare vine cu plusuri şi minusuri. La alegerea liniei de dezvoltare şi a set-up-ului nu prea s-a ţinut cont de preferinţele debutantului Tsunoda şi prin extensie de faptul că lipsa de experienţă a japonezului trebuie tratată într-un alt mod. Francezul a marcat în total 110p, graţie clasării în puncte în 15 ocazii (incluzȃnd aici un podium şi patru clasări în top 5).
Au existat şi ocazii ratate din cauza unor acroşaje la debutul cursei, aşa cum insistenţa pe un set-up extrem spre finele sezonului a dus monopostul într-o secvenţă de operare atȃt de îngustă în ziua de duminică încȃt acesta nu a putut controla pneurile.
Evident că diferenţa atȃt de mare între cei doi coechipieri (cea mai mare din 2021 cu 15 la 1 în favoarea lui Gasly în calificări şi un ecart mediu de 0.559s/tur) nu a permis echipei italiene să lupte cu Ferrari şi Mclaren în campionat, dar un loc 5 la final era perfect fezabil, asta avȃnd în vedere şi superioritatea asupra Alpine (0.44s/tur media sezonului).
“Sunt satisfăcut în privinţa competitivităţii, iar maşina a fost dezvoltată în mod rezonabil de-a lungul sezonului, rezuma situaţia Egginton. Dar totuşi nu am atins ţelul propus în ce priveşte campionatul. Sunt ferm convins că am deţinut un pachet care să ne aducă un loc 5 la final. Nu am reuşit asta în special datorită rezultatului fantastic obţinut de Alpine în Qatar.
Evoluţia încurajatoare a lui Tsunoda din Abu Dhabi, maturizarea lui Gasly,relaţia strȃnsă cu Red Bull şi noul tunel sunt semne că echipa nu va dezamăgi în 2022.